Uniek eigen slaapsysteem
Meer dan 20 jaar ervaring
90 dagen slaapgarantie

Kennisbank Welke verschillende soorten matrassen zijn er?

In je zoektocht naar het perfecte matras ben je waarschijnlijk al vele verschillende soorten tegengekomen. We zeggen weleens gekscherend dat er meer matrassen zijn dan mensen die erop moeten liggen. We leggen je graag uit waarin de verschillende soorten zich onderscheiden!

1. Koudschuim

Koudschuim matrassen staan in het algemeen bekend om hun comfort. Deze bestaan echter uit een schuimsoort dat door zijn celstructuur geen goede ondersteuning biedt. Het vormt zich slecht naar de contouren van je lichaam en biedt geen comfortabele ondersteuning in de onderrug.

Het lijkt misschien of je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld. Maar koudschuim zorgt voor meer drukpunten en minder ondersteuning. Dat vergroot de kans dat je last krijgt van rugklachten. Daarnaast ventileert koudschuim slecht, door het massieve geheel wat vocht en warmte vasthoudt.

1. Koudschuim

Traagschuim matras

Traagschuim (of memory foam/ nasa schuim) staat bekend om zijn zachte, aangename gevoel, wanneer het in contact komt met je lichaam. Het materiaal past zich aan de contouren van je lichaam aan, waardoor een gevoel van omhulling ontstaat. Echter, traagschuim kent enkele belangrijke nadelen.

Naarmate dit materiaal warmer wordt, kan het lichaam namelijk verder in de toplaag van het matras zinken. Het gevolg is dat een gebrek aan ondersteuning kan ontstaan, vooral in gebieden zoals de onderrug.

Verder verdeelt traagschuim de druk weliswaar gelijkmatig over het oppervlak, maar sommige mensen ervaren dat het materiaal te veel druk op de schouders en heupen uitoefent. Dit kan resulteren in een gevoel van beknelling, vooral bij langdurig gebruik. Tot slot heeft ook traagschuim de neiging om warmte en vocht vast te houden.

Traagschuim matras

3. Natuurlatex matras

Natuurlatex is een natuurlijk materiaal dat comfortabel aanvoelt en de contouren van het lichaam aanneemt. Bij het gebruik van natuurlatex in matrassen worden comfortzones gecreëerd door middel van een profiel. De gaten hierin kunnen variëren in grootte, waardoor bepaalde delen van het matras zachter of steviger worden.

Een belangrijk kenmerk van natuurlatex is dat het inzakt op basis van het lichaamsgewicht. Hoe zwaarder het lichaam, hoe meer het matras inzakt op de plaatsen waar het lichaam druk uitoefent.

Het nadeel is dat het over het algemeen niet de dragende ondersteuning biedt die nodig is voor bepaalde lichaamsdelen, zoals de onderrug. Hoewel het comfortabel aanvoelt, kan het gebrek aan voldoende ondersteuning leiden tot slaapproblemen. Vooral voor mensen die behoefte hebben aan specifieke ondersteuning.

Een ander aandachtspunt bij natuurlatex is dat het materiaal massief is en de neiging heeft warmte vast te houden. Hierdoor kan het 's nachts warmer aanvoelen.

3. Natuurlatex matras

4. Pocketvering matras

In dit type matras zijn de veren individueel verpakt in zakjes (pockets). Bij standaard pocketveringmatrassen is de indeling vaak gelijk. Dat betekent dat deze niet de juiste ondersteuning op de juiste plekken kunnen bieden. Gevolgen kunnen zijn: veel druk op de schouders, rug- en heupklachten en een gebrek aan comfort.

Goede pocketveringmatrassen daarentegen hebben een unieke indeling, met zones die zijn afgestemd op specifieke delen van het lichaam. Denk daarbij aan de schouders, onderrug en heupen. Bepaalde delen van het matras zijn zachter of juist steviger, afhankelijk van de behoeften van het lichaam.

4. Pocketvering matras

De matrassen van Contour Bedden beschikken over unieke comfortzones.

Voordelen van onze pocketveringmatrassen zijn onder andere dat ze meer dragende ondersteuning bieden aan de onderrug, minder drukpunten op de schouders creëren en een hoge dragende steun geven om de druk op de heupen te verminderen. Daarnaast zorgen ze voor comfortabel contact met het matras.

    Deze kenmerken dragen bij aan een veel betere slaapkwaliteit en meer comfort tijdens het slapen.

    Wij geven je ook graag informatie over de voor- en nadelen van een waterbed. We laten je ook direct zien wat ons inziens het beste alternatief is, zodat je een weloverwogen keuze kan maken van je nieuwe matras.

    Veelgestelde vragen

    Wat kost een goed matras?

    Matrassen zijn leverbaar in verschillende prijsklassen. Hoe goedkoper, hoe stugger en harder ze vaak zijn. Onze matrassen zijn opgebouwd uit materialen die samenwerken voor de juiste ondersteuning van je lichaam. Matrassen zijn leverbaar in verschillende prijzen. Let op bij het kopen van een matras, wat zit er in de matras wat q.a. techniek bijdraagt aan de ondersteuning en comfort voor jou lichaam.

    Als we kijken naar de prijs van een matras (op basis van 90×200) dan is een bedrag vanaf de 499euro voor een 1-persoonsmatras een goed begin om eraan uit te geven. Voor een matras 2- persoons (op basis van 160X200) is vanaf 850euro is een goed begin. 

    Daarnaast hebben wij ook een aangepast technische matras die bestaat uit 2 lagen pocketveren met een "boxspring bodem" met een zachte schouderzone die is leverbaar vanaf 1.395euro. 

    Kinder- en logeermatrassen zijn goedkoper verkrijgbaar vanaf 150euro. 

    Wat zit er in een goed matras?

    Een goede pocketvering behoudt de kracht om je lichaam te ondersteunen. Matrassen van schuim of latex geven altijd meer druk op je lichaam. Ook moet de afdeklaag van je matras niet te dik zijn, in verband met het vasthouden van warmte. De hoes moet rekbaar en elastisch zijn.

    Wanneer geeft een matras goede ondersteuning?

    Een matras geeft goede ondersteuning als deze zacht is bij je schouder, harder bij je taille en weer iets zachter bij het heupdeel. Zo wordt je lichaam gedragen. Door deze ondersteuning wordt je rug gerekt (gerecupereerd), waardoor deze tot rust komt tijdens het slapen.

    Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

    Een matras moet zeker een aantal jaren mee kunnen gaan. De kwaliteit is daarbij een belangrijke factor. Goedkopere matrassen gaan minder lang mee en halen nog geen 5 tot 6 jaar. Helaas ook duurdere matrassen moet je al na 8 jaar vervangen. Met onze matrassen heb je 10 tot 15 jaar slaapplezier.

    Wat houdt jullie '90 dagen slaapgarantie' in?

    Bij Contour Bedden geven we je graag zekerheid over de juiste keuze van jouw matras. Het is daarbij wél belangrijk dat je je lichaam de kans geeft om te wennen. Daarvoor is een periode van 90 dagen nodig. Een enkele keer gebeurt het dat het gekozen matras uiteindelijk toch te hard of zacht is. Dan ruilen wij deze na 90 dagen kosteloos om voor een andere uitvoering.

    Maak een afspraak

    Een afspraak maken, kan tussen 9.00 en 21.00 uur. Op feestdagen zijn we gesloten.

    Maak een afspraak
    Of ontvang de brochure
    Openingstijden
    Zondag  Altijd gesloten
    Maandag  alleen op afspraak
    Dinsdag  10:00 - 17:00
    Woensdag  alleen op afspraak
    Donderdag  10:00 - 17:00
    Vrijdag  10:00 - 17:00
    Zaterdag  10:00 - 16:00
      -
    Koopavonden  alleen op afspraak