Uniek eigen slaapsysteem
Meer dan 20 jaar ervaring
90 dagen slaapgarantie

Kennisbank Welke verschillende soorten matrassen zijn er?

In je zoektocht naar het perfecte matras ben je waarschijnlijk al vele verschillende soorten tegengekomen. We zeggen weleens gekscherend dat er meer matrassen zijn dan mensen die erop moeten liggen. We leggen je graag uit waarin de verschillende soorten zich onderscheiden!

1. Koudschuim

Koudschuim matrassen staan in het algemeen bekend om hun comfort. Deze bestaan echter uit een schuimsoort dat door zijn celstructuur geen goede ondersteuning biedt. Het vormt zich slecht naar de contouren van je lichaam en biedt geen comfortabele ondersteuning in de onderrug.

Het lijkt misschien of je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld. Maar koudschuim zorgt voor meer drukpunten en minder ondersteuning. Dat vergroot de kans dat je last krijgt van rugklachten. Daarnaast ventileert koudschuim slecht, door het massieve geheel wat vocht en warmte vasthoudt.

1. Koudschuim

Traagschuim matras

Traagschuim (of memory foam/ nasa schuim) staat bekend om zijn zachte, aangename gevoel, wanneer het in contact komt met je lichaam. Het materiaal past zich aan de contouren van je lichaam aan, waardoor een gevoel van omhulling ontstaat. Echter, traagschuim kent enkele belangrijke nadelen.

Naarmate dit materiaal warmer wordt, kan het lichaam namelijk verder in de toplaag van het matras zinken. Het gevolg is dat een gebrek aan ondersteuning kan ontstaan, vooral in gebieden zoals de onderrug.

Verder verdeelt traagschuim de druk weliswaar gelijkmatig over het oppervlak, maar sommige mensen ervaren dat het materiaal te veel druk op de schouders en heupen uitoefent. Dit kan resulteren in een gevoel van beknelling, vooral bij langdurig gebruik. Tot slot heeft ook traagschuim de neiging om warmte en vocht vast te houden.

Traagschuim matras

3. Natuurlatex matras

Natuurlatex is een natuurlijk materiaal dat comfortabel aanvoelt en de contouren van het lichaam aanneemt. Bij het gebruik van natuurlatex in matrassen worden comfortzones gecreëerd door middel van een profiel. De gaten hierin kunnen variëren in grootte, waardoor bepaalde delen van het matras zachter of steviger worden.

Een belangrijk kenmerk van natuurlatex is dat het inzakt op basis van het lichaamsgewicht. Hoe zwaarder het lichaam, hoe meer het matras inzakt op de plaatsen waar het lichaam druk uitoefent.

Het nadeel is dat het over het algemeen niet de dragende ondersteuning biedt die nodig is voor bepaalde lichaamsdelen, zoals de onderrug. Hoewel het comfortabel aanvoelt, kan het gebrek aan voldoende ondersteuning leiden tot slaapproblemen. Vooral voor mensen die behoefte hebben aan specifieke ondersteuning.

Een ander aandachtspunt bij natuurlatex is dat het materiaal massief is en de neiging heeft warmte vast te houden. Hierdoor kan het 's nachts warmer aanvoelen.

3. Natuurlatex matras

4. Pocketvering matras

In dit type matras zijn de veren individueel verpakt in zakjes (pockets). Bij standaard pocketveringmatrassen is de indeling vaak gelijk. Dat betekent dat deze niet de juiste ondersteuning op de juiste plekken kunnen bieden. Gevolgen kunnen zijn: veel druk op de schouders, rug- en heupklachten en een gebrek aan comfort.

Goede pocketveringmatrassen daarentegen hebben een unieke indeling, met zones die zijn afgestemd op specifieke delen van het lichaam. Denk daarbij aan de schouders, onderrug en heupen. Bepaalde delen van het matras zijn zachter of juist steviger, afhankelijk van de behoeften van het lichaam.

4. Pocketvering matras

De matrassen van Contour Bedden beschikken over unieke comfortzones.

Voordelen van onze pocketveringmatrassen zijn:

  • Meer dragende ondersteuning van de onderrug
  • Minder drukpunten op de schouders
  • Hoge dragende steun om de druk op de heupen te verminderen
  • Comfortabel contact met het matras

Deze kenmerken dragen bij aan een veel betere slaapkwaliteit en meer comfort tijdens het slapen.

Maak een afspraak

Een afspraak maken, kan tussen 9.00 en 21.00 uur. Op feestdagen zijn we gesloten.

Maak een afspraak
Of ontvang de brochure
Openingstijden
Maandag  Open op afspraak
Dinsdag  10:00 - 17:00
Woensdag 12-3-24  Gesloten
Woensdag  10:00 - 12:00
Woensdagmiddag  Open op afspraak
Donderdag  10:00 - 17:00
Vrijdag  10:00 - 17:00
Zaterdag  10:00 - 16:00
  -
Koopavond  Elke avond: Op afspraak
Jacob Bakker
Vragen? Neem contact op »