Het beste matras kiezen? 5 tips én meer!
De kwaliteit van je matras heeft direct invloed op de kwaliteit van je nachtrust. En dus ook op je gezondheid en welzijn. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren. Contour Bedden geeft je graag 5 tips voor het kiezen van het beste matras! Ook gaan we in op waar een goed matras aan moet voldoen.
Tip 1. Weet dat kwaliteit niet vanzelfsprekend is
Hoe kies je een matras? In ieder geval niet door puur op de prijs af te gaan. Goedkoop is namelijk vaak duurkoop. De kwaliteit van de verschillende bedden en matrassen op de markt varieert sterk. Er zijn grote verschillen in ligkwaliteit, afwerking en gebruikte materialen.
Tip 2. Kijk welk matras past bij jou en je lichaam
Ieder mens heeft een unieke combinatie van lichaamsbouw en gewicht. Stem je bed en matras af op de mate van drukverlaging en ondersteuning die jouw lichaam specifiek nodig heeft.
Tip 3. Voorkom een onnodige miskoop
Bij het aanschaffen van een matras ligt een miskoop altijd op de loer. Met tot gevolg: een slechte slaapkwaliteit en mogelijke klachten. Een duidelijke uitleg over wat er gebeurt tijdens je slaap en hoe verschillende factoren een rol spelen bij een juiste slaaphouding helpt vaak een verkeerde keuze te voorkomen.
Tip 4. Weet dat proefliggen in de winkel niet alles zegt
Kies een matras niet puur op basis van hoe deze in de winkel ligt. Comfort is natuurlijk belangrijk, maar de kans is aanwezig dat je een product koopt dat niet past bij wat je tijdens je nachtrust écht nodig hebt. Met als gevolg dat je niet uitgerust wakker wordt en zelfs klachten kunt ondervinden. Het is belangrijk om je keuze te baseren op de beste ondersteuning, drukverlaging en ontlasting van je lichaam.
Tip 5. Zoek professioneel advies
Het inwinnen van professioneel advies draagt sterk bij aan het maken van de juiste keuze. Bij Contour Bedden helpen we je hier graag bij. We kijken naar je slaapgewoonten, medische aandachtspunten en persoonlijke voorkeuren. En bieden vervolgens een uniek slaapsysteem aan, dat je altijd in de juiste houding laat liggen.
Deze 5 tips vormen de basis voor het kiezen van het beste matras. Maar wat zijn de eigenschappen waar je op moet letten? Daar gaan we nu verder op in!
Het beste soort matras
Laten we beginnen met de verschillende soorten matrassen die op de markt beschikbaar zijn. Je hebt ze in vele soorten en maten. We zetten graag de kenmerken voor je op een rijtje, samen met een korte omschrijving.
1. Koudschuim matrassen
Koudschuim is een soort polyurethaanschuim. ‘Koud’ heeft in dit geval niets te maken met de temperatuur van je matras, maar met de manier waarop het geproduceerd wordt zonder externe warmtebronnen. Koudschuim staat bekend om zijn soepelheid. Het heeft een open celstructuur en een hoge vorming. Daardoor keert het snel terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Het biedt echter geen ondersteunende eigenschappen voor je lichaam.
2. Traagschuim matrassen
Traagschuim (ook wel memory foam of Nasa schuim genoemd) lijkt op koudschuim, maar heeft een aantal belangrijke verschillen. Traagschuim reageert veel meer op lichaamswarmte en -druk. Wordt het materiaal warmer? Dan zak je er verder in weg. Ook hier ontstaat een suboptimale ondersteuning van je lichaam, doordat je taille en rug geen tegendruk ervaren.
Traagschuim wordt in combinatie met koudschuim gebruikt. De basis van een traagschuim matras is dus koudschuim. Door het zwevende gevoel wordt het ook wel Nasa schuim genoemd. Helaas is deze combinatie minder geschikt om je slaapcomfort te verbeteren.
3. Natuurlatex matras
Natuurlatex bestaat uit natuurlijk materiaal, met daarin gaten. Deze helpen om hardere en zachtere comfortzones te creëren. Een dergelijk matras zakt in op de plekken waar je lichaam zwaarder is. Minder gunstig is dat het niet de beste ondersteuning biedt op de plekken waar dat nodig is, zoals je onderrug.
4. Pocketvering matras
Een zeer duurzaam matras, als deze over de juiste zone-indeling beschikt. Een matras met erg goede ondersteuning en ventilatie. Hierin zijn veren individueel verpakt in zakjes. Of zoals ze in het Engels zeggen: pockets. Let er wél op dat je kiest voor een pocketvering matras met verschillende comfortzones, die ergonomisch verdeeld zijn. Anders krijg je alsnog niet de ondersteuning die je lichaam nodig heeft.
Wil je nog meer weten over de verschillende soorten matrassen? In dit artikel lees je er alles over!
Hard of zacht matras?
Dan een andere veel voorkomende vraag: kies ik een hard of zacht matras? Het korte antwoord: geen van beide! Het langere antwoord: een goed matras is niet persé hard of zacht, maar biedt de juiste combinatie van beide. Hard waar het hard en zacht waar het zacht moet zijn. Zo lig je een hele nacht lang in de juiste slaaphouding en voorkom je drukpunten. In de artikel lees je meer over de hardheid van matrassen!
Welke kenmerken zijn belangrijk?
Ook andere kenmerken spelen een belangrijke rol bij het kiezen van het beste matras. We zetten ze voor je op een rij:
Lees er alles over in onze brochure
- De souplesse en luchtigheid van je matras
- De aanwezigheid van dubbel thermisch nageharde pocketveren
- De aanwezigheid van speciaal ontwikkeld natuurlatex met hoge rekcapaciteit/elasticiteit
- De gebruikte lijm, afwerkingsmaterialen en manier van verlijmen
- Een gebreide matrashoes, die elastisch is
- Matrasmaterialen die met elkaar samenwerken, het lichaam volgen en ondersteunen
Hoe dik moet een matras zijn?
Dan nog een veel gestelde vraag. Hoe dik moet een matras zijn? De ideale dikte hangt af van verschillende factoren. We geven een aantal richtlijnen.
- Standaarddikte
De meeste matrassen variëren in dikte van ongeveer 15 tot 36 cm.
- Lichaamsgewicht
Mensen met een hoger lichaamsgewicht of met lichaamsklachten kiezen het beste voor een matras met stevigere veren. Omdat ze groter zijn rond de schouders moet het matras juist zacht zijn op deze plek, om zo drukpunten te voorkomen. Een sterkere verdeling kan beter de lichaamsdruk verdelen. Zo ontstaat voldoende ondersteuning en gaat je matras ook langer mee.
- Comfort en ondersteuning
Een dikker matras biedt niet meer slaapcomfort. Een medium-hard matras biedt juist wél extra ondersteuning. Dit is vooral belangrijk voor zij- en rugslapers die extra ondersteuning nodig hebben voor hun heupen en schouders.
Als algemene richtlijn is een matras van 20 tot 25 cm dik geschikt voor de meeste mensen. Echter, als je specifieke behoeften hebt qua ondersteuning of als je een hoger lichaamsgewicht hebt, kan een steviger matras met voelbare comfortzones dus een betere keuze zijn.
Matrassentest, als beste getest
Matrassentest, als beste getest
Het internet staat vol met matrassentesten die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Eén van de voornaamste beperkingen is dat ze zich grotendeels richten op producteigenschappen die objectief meetbaar zijn. Hoewel kenmerken als de dichtheid van het schuim, de matrasdikte en het type vering belangrijke factoren zijn, kunnen ze slechts tot op zekere hoogte bepalen hoe goed een matras bij een individuele slaper past. Daarnaast worden alleen maar matrassen getest die worden verkocht bij de grotere merkfabrikanten. De kleinere fabrieken met meer focus op de kwaliteit van slapen worden niet meegenomen in de testen.
Persoonlijke voorkeur, je slaaphouding en lichaamsgewicht spelen ook een cruciale rol in wat een matras het juiste maakt voor jou. Elke slaper is namelijk uniek. Bij Contour Bedden helpen we je bij het uitvinden wat voor type slaper jij bent en welk matras het beste bij je past. Ons doel is zorgen dat elke klant beter kan gaan slapen.
Welk matras voor rugklachten?
Heb je (geregeld) rugklachten? Dan is het extra belangrijk om veel aandacht te besteden aan het juiste matras. Een goed, ergonomisch matras kan je klachten verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Verschillende aspecten spelen hierbij een cruciale rol. Je matras dient de juiste ondersteuning aan je rug te bieden en drukpunten te voorkomen. Matrassen met specifieke comfortzones geven verreweg de beste ondersteuning.
Bezoek onze slaapwinkel
We hopen dat deze informatie je helpt bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Meer weten? We gaan graag verder de diepte in, tijdens een adviesgesprek in onze slaapwinkel. Ook kun je daar proefliggen, om zelf te ervaren wat comfortzones doen met je lighouding.
Bekijk onze openingstijden of plan een afspraak in!
4 stappen naar slaapgeluk
Contour Bedden biedt geen bedden van bekende merken aan. We presenteren een exclusief slaapsysteem, dat is onderbouwd met de ervaring van onze klanten, die een zichtbare verbetering van hun slaapkwaliteit ervoeren. Het is ontworpen door ergo- en fysiotherapeuten en zorgt dat je natuurlijkerwijs in de ideale slaaphouding terechtkomt. We doorlopen 4 duidelijke stappen om jouw perfecte slaapervaring te realiseren!
Kennisbank De ingrediënten voor slaapgeluk!
Het vinden van het juiste bed en matras is geen eenvoudige opgave. Een belangrijke voorwaarde is natuurlijk dat je fijn ligt. Maar biedt de gekozen slaapcombinatie ook de juiste ondersteuning? In onderstaande blogs en veelgestelde vragen delen we graag onze kennis over het creëren van slaapgeluk!