Een hard of zacht matras bij (lage) rugpijn?
Ervaar je nek- en rugklachten? Dan is het juiste matras kiezen ontzettend belangrijk. Ga je voor een hard of zachte matras? Door de meeste beddenzaken wordt een hard matras aangeraden als je rugpijn na het slapen ervaart. Maar is dit wel de juiste keuze? We geven je graag extra informatie over de soorten matrassen, zodat je straks de juiste keuze kunt maken voor een goed matras bij rugpijn.
Hard matras of harde matrastopper
Zoals we hierboven al zeiden; er wordt momenteel nog steeds gedacht
dat een harde matras de oplossing is als je rugklachten ervaart. Maar
een hard matras kan er juist voor zorgen dat de rugpijn verergerd. Dit
komt doordat de taille niet goed wordt ondersteund en de rug niet kan
ontspannen. Door een hard matras heb je tevens minder comfort, doordat
je schouder en heup niet goed kunnen ‘wegzakken’ in het matras. Hierdoor
ga je in de verkeerde houding liggen, met alle gevolgen van dien.
Dit geldt niet alleen voor een hard matras, maar ook voor een harde matrastopper. We raden je sowieso aan om te kiezen voor een goed matras en niet voor een topper.
Veelgestelde vragen
Een goede pocketvering behoudt de kracht om je lichaam te ondersteunen. Matrassen van schuim of latex geven altijd meer druk op je lichaam. Ook moet de afdeklaag van je matras niet te dik zijn, in verband met het vasthouden van warmte. De hoes moet rekbaar en elastisch zijn.
Een matras geeft goede ondersteuning als deze zacht is bij je schouder, harder bij je taille en weer iets zachter bij het heupdeel. Zo wordt je lichaam gedragen. Door deze ondersteuning wordt je rug gerekt (gerecupereerd), waardoor deze tot rust komt tijdens het slapen.
Voor veel mensen is dit een groot mysterie. Bijna alle matrassen lijken op elkaar en hebben verschillende laagjes; de één dikker dan de andere. Een dikkere uitvoering voelt altijd warmer aan, vormt minder mee en biedt ook minder ondersteuning. Het probleem is dat je hier vaak pas achterkomt na er een periode op geslapen te hebben. Maar dan is het al te laat... Laat je daarom goed adviseren!
De levensduur van een topper is korter dan die van een matras. De topper wordt door de jaren heen steeds 'platter', door het vaak stuggere en vaak gestoffeerde matras. De topper moet je doorgaans na 5 tot 7 jaar vervangen. Let op: het matras waar de topper op ligt, moet je na 8 tot 10 jaar vervangen.
Ja, het loont om geregeld je matras om te keren. Heeft een matras zowel boven als onder een comfortlaag, zoals die van Contour Bedden? Dan kun je op alle zijden slapen. Het grote voordeel is dat je veel langer plezier hebt van je matras. Onze matrassen zijn minder zwaar dan de meeste matrassen, waardoor ze eenvoudig omkeerbaar zijn.